[  Föregående sida  |   Innehållsförteckning  |   Nästa sida  ]


2. Kaffe.

     Att få en kopp kaffe är långt ifrån så enkelt som de flesta tycks vara övertygade om. Till skillnad från vad många tror, växer inte kaffet i små burkar i hyllorna på Konsum, nej det hela är långt mer komplicerat än så.
     En snabb titt i ett lexikon avslöjar: "Kaffe (coffea), ett släkte av måraväxter med ett 50-tal småträd och buskar, de flesta i tropiska Afrika..."


2.1 Bioteknisk beskrivning.

     När kaffeplantan växer glatt i de Etiopiska urkaffeskogarna har den formen av ett 5-10 meter högt träd med små knippen av vita välluktande blommor och röda bär. Bären är små som körsbär, men till skillnad från dem, innehåller kaffebär två kärnor, s.k. kaffebönor. De är allt som oftast gröna och mognar efter 6 - 8 månader.
     När plantan odlas har den formen av en buske då den beskärs till en höjd av 2 - 4 meter för att bären lättare ska kunna skördas och för att hämnas växer plantan istället något rent våldsamt explosivt på bredden. Kaffebuskar är klena stackare som ofta drabbas av olika sjukdomar, framför allt bladrostsjukdomar (Att kaffebönan rostas är dock inget tecken på sjukdom). Det är just av denna anledning, samt det faktum att plantorna är tämligen kräsna med sin omgivning, som kaffe inte odlas på vare sig Grönland eller Sydpolen.
     Det finns tre arter av kaffe som odlas i större utsträckning än de övriga. Dessa tre är: Coffea Arabica: Den ursprungliga arten som härstammar från Etiopien. Tre fjärdedelar av all kaffeproduktion kommer från detta träd. Arabica kaffet har en mild smak och är av hög kvalitet vilket medför ett relativt högt pris. På grund av Arabica-buskens sällsynta kräsenhet beträffande dess omgivning, odlas denna kaffesort mestadels i Sydamerika.
     Coffea Robusta (eller C. Canephora): Detta träd är mer motståndskraftigt mot sjukdomar och dåligt klimat och odlas därför på ställen med opålitligt klimat. Detta kaffe har dock lägre kvalitet än Arabica-kaffet och har en bitter och frän smak. För att kunna dricka det, blandar man det med Arabica och det används ofta till odrickbart snabbkaffe. Fördelen med Robusta är dess relativt höga koffeinhalt.
     Coffea Liberica: Liberica-kaffet odlas i Malaysia och Guayana för lokal konsumtion. Detta kaffe har samma egenskaper som Robusta. Cirka 1% av världsproduktionen av kaffe är av just denna sort.


2.2 Historik.

     En av de tidigaste berättelserna, som dateras till så tidigt som 120 år före Muhammed, berättar:
     "Den store geten Bert var en dag ute i skogen och vallade sin herde Kaldi då han plötsligt började tugga på ett rött litet bär han råkade hitta högt upp i ett träd. Innan han visste ordet av, började han och hans getkompisar, som även de smakat på bäret, hoppa omkring okontrollerat och ystert.
     Kaldi blev omedelbart misstänksam mot denna oprovocerade lycka och sprang därför omedelbart till sin abbot för att avslöja vad de elaka getterna hittat på. Abboten, som även han var en gammal get, sprang ut i den mörka Etiopiska urkaffeskogen och plockade några av de mystiska bären. Efter ihärdiga böner, talade Gud till honom och sade "Du skall slå kokande vatten på bären och sedan dricka det". Abboten, som vanligtvis somnade vid de mest opassande tillfällen, upptäckte glatt att han nu kunde vara vaken flera minuter i sträck. Ryktet om de undergörande bären spred sig snabbt genom rymden och klostret fick snart namnet "Det vakna klostret"."
     Ryktet om kaffets egenskaper spreds snabbt, men det dröjde så länge som 500 år innan det att man missbruka drycken på allvar. En arabisk shejk upptäckte kaffet år 1450 och blev så till sig att han genast välsignade det och gav det till sina undersåtar så att de orkade be även nattetid. Han passade även på att förbjuda att kaffe fördes ut ur landet. Men tji fick han! Kaffet kom ändå till Europa (smuggel, smuggel). I mitten av 1600-talet öppnades det första kaffehuset i Venedig. Kaffehusen var en företeelse som spred sig snabbt. 1660 fanns det två tusen kaffehus - och det bara i byhålan London! Första gången kaffe kom till Sverige var 1685 då någon tog in ett halvkilo kaffe genom göteborgstullen (ingående efterforskningar pekar mot att kaffet var av typen Gevalia mellanrost). Här i vårt älskade fadersland användes drycken främst som medicin, men Kalle XII, som varit på semester i Turkiet, lärde svenskarna hur man dricker den ädla smörjan i annan egenskap än som läkemedel.
     Drycken blev så populär att brännvinstillverkarna kände sig så hotade i sin verksamhet att de, vid ett flertal tillfällen, drev igenom kaffeförbud, men efter våldsamma folkliga protester hävdes det sista förbudet 1822.




Toppen av sidan


[  Föregående sida  |   Innehållsförteckning  |   Nästa sida  ]

[  disclaimer/copyright  |   Mail  ]