|
3. Saker att göra med kaffe.Med kaffebönor kan man göra mycket roligt. Man kan måla dem som nyckelpigor, kasta dem på förbipasserande cykelställ, eller bara låta dem få vara i fred. En av de vanligaste aktiviteterna som infattar bönorna är dock kaffiphramstællning genom rostning.
3.1 KaffiphramstællningTrots dagens avancerade tekniska framsteg, sker den mesta kaffeskörden för hand. Skal, fruktkött och annat skräp avlägsnas med en av de två metoder som finns och bönorna torkas. De säljs sedan vidare till rosterier för vidare behandling. På rosterierna upphettas bönorna till 100-150 grader i 10-12 minuter, ju längre desto mörkare. Vid rostningen bildas och frigörs de aromatiska ämnen som ger kaffet dess karakteristiska smak och doft. Efter att bönorna rostats mals de. Hur fint det mals beror på vilket sätt man väljer för att sedan tillaga det.S.k. snabbkaffepulver framställs genom att man kokar kaffet och sedan, genom att frystorka det, tar bort vatten (och smak). I Sverige dricker vi oftast blandat kaffe, en kaffeburk kan innehålla upp till åtta olika kaffesorter. Som bas använder man sig av s.k. Santos-kaffe då detta har en mild och pålitlig smak. I detta blandas sedan andra sorter för att ge den slutgiltiga blandningen dess arom, kraft och fyllighet.
3.2 Teorin bakom konsten att brygga kaffeDet finns i dag ett stort antal olika metoder för att omvandla det svarta pulvret till drickbar sörja. Den i Sverige vanligaste metoden är att låta varmt vatten rinna genom ett filter innehållande kaffepulver, malet just för detta ändamål. Denna teknik utnyttjas av de s.k. kaffebryggarna, vilka finns att köpa i de flesta välsorterade varuhus. Denna metoden kräver, förutom kaffepulver och filter, kallt vatten, som sedan värms till den ideala temperaturen av 96-98 C. Att vattnet skall vara kallt innan det värms, beror på att syrehalten är högre i kallt än i varmt vatten.En bryggmetod som fått allt större gehör på sistone är med den s.k. bistrokannan som har sitt ursprung i Frankrike. Bistrokannekaffe kräver ett kaffe lite mer grovmalt än vanligt bryggkaffe. Denna apparatur fungerar genom att ... öhh ... eh ... vettefan föresten ... måste vara nåt illektriskt... Ett annat sydeuropeiskt påfund är den så kallade esspressobryggaren. I en sådan apparat bryggs mörkrostat, mycket finmalet kaffepulver under högt tryck. Resultatet blir ett starkt mustigt kaffe som bör avnjutas i små mängder. En metod som inte kräver lika hög grad av avancerad apparatur och teknisk färdighet är kokande av kaffe. Denna teknik praktiseras därför mestadels långt in i de svenska urskogarna.
3.2.1 KaffereceptNi har nu fått de teoretiska grunderna i kaffekokandets konst och är därmed redo att gå vidare med vad man kan göra med det egenhändigt bryggda kaffet. Om osäkerhet fortfarande råder, rekommenderas konsultation med lämplig facklitteratur, s.k. kokbok. Kaffe med Socker är mycket lämpad som nybörjardryck då den inte innehåller lika många variabler som de övriga recepten. När man väl behärskar denna teknik är man redo att ge sig in på t.ex. Kaffe med Mjölk och de andra mer komplicerade dryckerna.Kaffe med Socker
Kaffe med Mjölk
Hot Mocha (6 pers)
Kaffekask
Irish Coffee
Kaffegök
Café au Lait
Iskaffe
| |
[ disclaimer/copyright | Mail ] |